Košík0
Způsoby doručení
Dopravaod 159 Kč
Doprava zdarma od 2000 Kč

Jak na mořskou přívlač v Norsku?

Rybaření v Norsku je oblíbenou disciplínou pro řadu profesionálních i amatérských rybářů. Pokud se chystáte vyrazit na dovolenou do Skandinávie, přečtěte si naše osvědčené tipy na rybářskou výbavu. Prozradíme, na co chytat mořské velikány.

rybaření s přívlačí v Norsku

Mořský rybolov může být díky proměnlivým přírodním podmínkám opravdu náročný. Proto byste neměli podcenit základní výbavu. V Norsku budete s největší pravděpodobností lovit na přívlač v hloubkách 5-20 m, ale lze i na větších. Na přívlač ulovíte velké množství druhů ryb, nejčastěji pak tresku obecnou, tresku tmavou či tresku polak. Přívlačí můžete chytit také trofejní kousky, jako třeba platýse obecného zvaného halibut.

Jak vybrat rybářský prut na přívlač?

Jako vždy můžete vybírat z nepřeberného množství značek a modelů. V naší nabídce však naleznete pouze přívlačové pruty, které jsme osobně vyzkoušeli, a s klidným svědomím vám je tak můžeme doporučit pro mořský rybolov. Všeobecně se dá říct, že dříve byly oblíbené délky prutů až 2,7 m, nicméně současný trend je volit délku prutu kolem 2-2,4 m, případně i klidně pod 2 m. Důvod je prostý – většinou totiž na jedné lodi loví současně až tři rybáři a při použití kratších prutů nedochází tolik ke kolizím s ostatními rybáři.

Gramáž je nutné volit dle hmotnosti nástrah, které chceme vláčet. To znamená, že pokud chceme vláčet 100-150 g pilker, zvolíme gramáž např. 50-190 g. Za nás doporučujeme prut WFT Charisma New Power II LTC. Tyto pruty mají nesmírnou výhodu v tom, že jsou osazeny LTC očky. Nemusíte se proto bát, že očko snadno poškodíte jako u běžného keramického očka, kde dochází k poškození pletenky a tím ke ztrátě zdolávané ryby.

chytání dravých ryb na přívlač v Norsku

Podle finančních možností můžete volit od levnějších modelů jako například DAIWASweepFire přes střední třídu již zmíněného WFT Charisma a DAIWA BG až po prémiové pruty DAIWA GrandWave.

Jak vybrat vhodný přívlačový naviják?

U navijáků je situace o něco snazší než u prutů. Pro běžnou přívlač jsou vhodné navijáky o velikosti 3xx/3000 až po 5xx/5000 (rozdíl je v kapacitě cívky). I zde platí, že záleží na tom, kolik chcete do výbavy investovat. Velikost navijáku volíme podle průměru (uvádí se v milimetrech) a návinu (uvádí se v metrech).

Nesmrtelnou klasikou jsou navijáky PENN Slammer, které nabízejí ideální poměr cena/výkon. Pakliže preferujete moderní design a nejnovější technologie, doporučujeme vám navijáky DAIWA.

Nejlepší pletené šňůry (pletenky) pro mořský rybolov

Při mořském rybolovu je doporučeno používat pletenky, protože oproti vlasci mají minimální prověs (lépe „řežou“ vodní sloupec) a větší pevnost než klasický rybářský vlasec. I zde záleží na vlastních preferencích, ale obecně se dá říct, že s pletenkou od zavedeného výrobce nemůže šlápnout vedle. Doporučený průměr pletenky pro mořskou přívlač je od 0,20 mm do 0,30 mm.

TIP: Důrazně nedoporučujeme „noname“ pletenky z čínských e-shopů. Jsou nekvalitní, mají nízkou životnost a často mohou za ztrátu trofejní ryby.

  • Pokud chcete prvotřídní kvalitu, vybírejte pletenky od značek DAIWA a WFT
  • S nejlepším poměrem cena/výkon jsou pletenky SpiderWire.
  • A pokud chcete ušetřit, ale nic nepodcenit, doporučujeme pletenky Kinetic.

Mořský rybolov na přívlač Norsko

Výběr TOP nástrah na přívlač, se kterými budete úspěšní

Jak už bylo řečeno, nástrahy je nutné dimenzovat dle parametrů a gramáže vašeho přívlačového prutu. Nejoblíbenější vláčecí nástrahou jsou gumové imitace červa v kombinaci s jigovou hlavičkou v gramáži od 20-50 g. V naší nabídce naleznete pouze odzkoušené produkty, u kterých víme, že mají správný chod, a tím pádem jsou velice atraktivní pro mořské dravce.

Doporučujeme tak:

Klasikou pro mořskou přívlač je gumová ryba osazená vhodnou jigovou hlavou. Nezapomeňte mít po ruce i mořské twistery.

Určitě se vyplatí mít s sebou pár přívlačových pilkerů, jako například:

Dále je možné doplnit vláčecí pilker o mořský návazec, čímž výrazně zvýšíte atraktivitu pilkeru. Mezi nejoblíbenější patří makrelový návazec STRONG, dále jsou hojně používané „papriky“, na přívlač volíme velikost 4/0 až 8/0 a nesmíme zapomenout na gumičky.

Rybaření v Norsku - rybářská výbava a doporučení, na co chytat

Věříme, že jsme vám v tomto článku představili vše o správné výbavě pro rybaření v Norsku. Přejeme hodně štěstí a pokud si s výběrem stále nejste jisti, obraťte se na nás.

Záruční a pozáruční servis navijáků a el. multiplikátorů všech značek. Více info na +420 776 845 524.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.