Košík0
Způsoby doručení
Dopravaod 159 Kč
Doprava zdarma od 2000 Kč

Jak lovit na hloubkách v Norsku?

Zde se zaměříme na výběr správných pilkrovacích prutů, nebo na výběr prověřených nástrah a samozřejmě i na volbu správného multiplikátoru. Po přečtení tohoto článku bez problémů sestavíte idelání kombinaci prutu, multiplikátoru a nástrahy pro pilkrování na větších hloubkách.



Lovu na hloubchách v Norsku se říká pilkrování. Pilkrování jednoduše proto, protože jako nástraha se používá pilker (pilkr) a to buď olověný levnější, ale vydrží tak jednu až dvě návštěvy Norska, nebo švédský pilker nerez, který je při správném zacházení prakticky nezničitelný. Dle povětrnostních podmínek a hloubky na které chceme lovit volíme pilkery v gramážích od 300g až po 1000g. Cílem je dostat pilker co nejrychleji ke dnu. V monentě, kdy nástraha narazí na dno je nutné okamžitě nástahu o jedno až dvě otočení kličkou na multiplikátoru "nadzvednout", aby nedošlo k vázce a tím pádem ke zrátě nástrahy. Pak už se jen postupně prochytává vodní sloupec.

Jak nájít správné lovné místo?

Nedá se říci, na které hloubce je nejlepší chytat, někdy je to 60m, 90m a někdy i 110m a více. Co se s určitostí říci dá, že je vhodné místo s pomocí echolotu hledat. Tam kde je dno rovné toho moc chytit nejde. Mořští dravci (treská obecná a treska tmavá) mají v oblibě tzv. "podmořské hory", které jsou domovem pro mnoho mořských živočichů, které loví a proto se tam často vyskytují.


 

Jak správně vybrat rybářský prut na pilkrování?

Stejně jak u prutů pro mořskou přívlač i zde je možné volit mezi nepřeberným množství výrobců a modelů. Záleží pouze na tom kolik chcete investovat. I zde platí, že by měl mít pilkrovací prut délku ideálně kolem 1,9m až 2,1m. Gramáž volíme dle gramáže nástrah na které chceme lovit. Běžné jsou grámáže 200-400g, 200-600g a 200-1000g. Pokud tedy chceme lovit na 500g pilkr, zvolíme gramáž minimálně 200-600g, ale idálně 200-1000g, protože pak můžeme použít i těžší násrahy. Nyní si pojďmě představit samotné pilkrovací pruty, doručujeme jen ty na které samy lovíme a máme je vyzkoušené.

Vstupním bodem jsou pilrkovací pruty série WFT NeverCrack, které jsou na trhu už přes deset let s minime reklamací, při správném zacházení. Pokud si potrpíte na pěkný design a zárověň vysokou kvalitu zpracování, tak určitě doporučujeme pruty DAIWA řady BG. A jestli cílíte na to nejlepší co si jde pořídit, tak jsou to zaručeně pruty DAIWA řady TANACOM  a Interline. Nesmíme zapomenou ani na poslední dobou stále oblíbeněší pruty dánské značky KINETIC a to řadu BATTLER  a nebo značku Savage Gear a její aktuální Boat Game řadu.

Velice populární v posledních letech jsou také cestovní verze prutů, které jsou vhodné, pokud se za svým rybářským zážitkem přepravujete letecky. Díky svým kompaktním rozměrům se Vám vejdou do standartního kufru a není třeba připlácet za nadrozměrný cestovní tubus.



Jak správně zvolit multiplikátor či naviják?

Zde je situace velice podobná jako u výběru prutu, možná ještě složitější. V první řadě je třeba si rozmyslet, zda chci multiplikátor a nebo smekací naviják. Pokud chci multiplikátor, tak ze je základní dělení na manuální a elektrický. Každý má své pro a proti, ale všeobecně jsou elektrické multiplikátory více oblíbené než manuální a to z jednoho prostého důvodu. Ten důvod je ten, že rybolov třeba na 90m vás velice brzy omrzí, když několikrát za sebou spustíte nástrahu na místě, kde zrovna žádné ryby nejsou. V tomto se nedá věřit echolotu, ani ten nemá 100% přesnost. Pokud máte "elektriku", tak prostě tlačítkem nastrahu rychle dostanete 5m pod loď a pak ji už manuálně navinete k prutu a jedete zkoušet jiné místo, ale s manuálním multiplikátorem to prostě odpracujete celé a pokud lovíte na 90m, tak díky tomu, že loď je neustále v pohybu, tak můžete navíjet klidně i 140m a to i s multíkem s výborným návinem na jedno otočení kličkou velice rychle přestane bavit.


Užiji si zdolávání a souboj s rybou při použití elektrického multiplikátoru?

Samozrejmě že ano! Častý argument, který slýcháme je, že to už není rybolov a že rybář přichází o to uspokojení z dobře zdolaného úlovku. Tady si pojďme vyjasnit jednu věc a to, že elektromotor osazený v multiplikátoru není určen ke zdolávání úlovku, ale k rychlému a snadnému vytažení prázdné nástrahy, aby se mohlo co nejdříve popojet na nové lovné místo. Každému kdo si myslí, že při záběru jen opře prut o bord lodi a stiskne tlačítko navíjení, tak se šeredně plete. Tímto způsobem většinou dojde k poškození elektromotoru, nebo převodovky a následná oprava, pak stojí tisíce. Víme o čem mluvíme, protože provádíme záruční i pozáruční servis navijáků a multiplikátorů. Rybu je prototo potřeba zdolávat s citem, ideálně technikou "pumpování", kde si zkušení rybáři mohou, ale nemusí vypomoct elektromotorem.


Jakou nástrahu zvolit?

Možností je několik. Za prvé záleží na tom jestli jedu do středního Norska (Bakkan Wahl, Vingsand, Setter Bryge), kde postačí gramáže do 600g a nebo do severního Norska (Dyrsfjord) a nebo až za polární kruh (Soroya), kde se nám už můžou hodit nástrahy o gramáži až 1000g. Základem pro pilkrování jsou samozřejmě pilkery. My si již více než dvě dekády vyvýjíme a vyrábíme vlastní švédské nerez pilkery, které jsou inspirovány klasikou Solvkroken SVENSKEPILK, ale jsou vylepšeny o druhý trojháček a nerez třpytku pro jště větší atraktivitu pro dravce. Jako další úspěšnou nástrahu můžeme doporučit gumové ryby s olověnou hlavou, zejména pak produkty Roybait, které jsou ručně vyráběné v Německu.

Dále pak doporučujeme:Pokud se příchází málo záběrů a ryby neberou, je vhodné pilkrovací nástrahu doplnit o nějaký mořský návazec, který celou montáž zatraktivní.



Nepřeberné množství aktuálních informací o rybolovu z norska, ale i dalších destinací naleznete na

rybolovnorsko.cz

Záruční a pozáruční servis navijáků a el. multiplikátorů všech značek. Více info na +420 776 845 524.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.